Neka se čuje glas europskih učenika i studenata!

Komplet alata za nastavnike

Ovome projektu svesrdnu je podršku dao GUY VERHOFSTADT, suvoditelj projekta „Konferencija o budućnosti Europe” i bivši belgijski premijer.

 

Jedinstvena prilika

Zamislite da ideje vaših učenika i studenata mogu pokrenuti promjene u cijeloj Europi. To je doista moguće! Svi građani EU-a pozvani su da do proljeća 2022. pošalju svoje ideje za bolju Europu. To se otvoreno savjetovanje naziva „Konferencija o budućnosti Europe”. I vi možete sudjelovati u toj priči. Omogućite svojim učenicima i studentima da se njihov glas čuje!

„Konferencija” se temelji na trima stupovima

Digitalna platforma na svim jezicima EU-a
Na njoj možete iznijeti svoje ideje te podržati i komentirati ideje drugih.
Događaji
Doživite participativnu demokraciju u učionici i organizirajte vlastiti događaj. Svrha je takvih događaja raspravljati, saslušati tuđe ideje s poštovanjem i nastojati se usuglasiti. Događaj je potrebno registrirati na platformi da biste mogli prijaviti rezultate putem interneta. Uz to možete sudjelovati i u događajima koje organiziraju drugi.
Paneli građana
800 nasumično odabranih građana EU-a sudjelovat će u panelima i raspravljati o najbolje prihvaćenim idejama. Najbolji prijedlozi predstavljaju se donositeljima odluka iz Europske komisije, Europskog parlamenta i Europskog vijeća. Oni tada zajedno odlučuju o idejama koje će se provesti u djelo. Dodatne pojedinosti potražite

Zašto je važno sudjelovanje vaših učenika i studenata

„Konferencija o budućnosti Europe”, pokrenuta u svibnju 2021., nije tek obična konferencija. To je otvoreno savjetovanje na koje su svi europski građani pozvani da iznesu svoje ideje o tome u kakvoj Europi žele živjeti. Za mlade ljude to je jedinstvena prilika da oblikuju budućnost Europe, koja je ujedno i njihova budućnost.Zato pozivamo nastavnike iz cijele Europe da pomognu svojim učenicima i studentima da sudjeluju.

Moritz, srednjoškolac

Bok, maturant sam iz Jene, grada u istočnoj Njemačkoj. Demokraciju i sudjelovanje potrebno je promovirati na svim razinama obrazovanja. Konferencija pruža sjajnu platformu za to!

Moritz, 19 godina, Njemačka

Emma, studentica preddiplomskog studija

Hej, pred završetkom sam preddiplomskog studija u Hagu. U sklopu studija svakodnevno osmišljavam ideje u suradnji s kolegama. Mislim da bi bilo sjajno kad bi nas profesor poticao da razmjenjujemo ideje s drugim građanima EU-a na digitalnoj platformi Konferencije o budućnosti Europe.

Emma, 22 godine, Nizozemska

Jednostavno uključivanje u nastavu

9 ključnih tema

„Konferencija o budućnosti Europe” usmjerena je na 9 ključnih pitanja, od klimatskih promjena do migracije i obrazovanja. Stoga se može uključiti u gotovo bilo koju nastavnu jedinicu.

Primjerice, ako ste nastavnik biologije koji govori o biološkoj raznolikosti, tražite od učenika da osmisle prijedlog za njeno povećanje, a zatim ga prenesite na digitalnu platformu.

Primjer nastavne jedinice „Biološka raznolikost”

U prvih četrdeset i pet minuta nastave možete izložiti ili ponoviti teorijski uvod. Učenike i studente potrebno je obrazovati o ljudskom utjecaju na biološku raznolikost, postojećim propisima o zaštiti (kao što su oni za uspostavu mreže Natura2000) i upravljanju okolišem.

Sada se učenici i studenti mogu uključiti. Cilj je ovog modula učenicima i studentima omogućiti samostalan rad. Pritom bi trebali:

  • doživjeti raznolikost mišljenja
  • primijeniti kritičko propitkivanje
  • osmisliti vlastite pristupe rješenjima.

Zadatak se mora precizno objasniti, primjerice: sastavite grupe od tri učenika ili studenta, osmislite ideju i prenesite je na web-mjesto Konferencije o budućnosti Europe.

Druga mogućnost: radne grupe odabiru ideju koja im se sviđa s platforme Konferencije o budućnosti Europe i brane je pred kolegama.

Možete se poslužiti jednim od videozapisa s objašnjenjem kao uvodom u temu.

U fazi rada možete poticati učenike ili studente. U najboljem se slučaju učenici i studenti u radu služe opremom obrazovne ustanove

Nakon toga, ako učenici i studenti sami ne prenesu svoje ideje, vi možete preuzeti.

Svoje iskustvo podijelite s kolegama. Neka se čuje glas europskih učenika i studenata!

Videozapisi s objašnjenjima za vaše učenike i studente

Službeni videozapis Europske komisije o tome kako koristiti web-mjesto, uredio MeetEU.eu.

Službeni videozapis Europske komisije o tome kako upotrebljavati web-mjesto.

Dodatni savjeti za nastavnike

Kutak za učenje osmišljen je posebno za nastavnike. To je vaš vodič za sudjelovanje u projektu „Konferencija o budućnosti Europe”, s primjerima, videozapisima i korisnim vezama. Posjetite web-mjesto

Za dodatne informacije pročitajte Frequently Asked Questions ili contact obratite.

EU flag
Inicijativa u sklopu projekta MeetEU uz potporu Europskog parlamenta, Europske komisije i Europskog odbora regija.
MeetEU inicijativa je volontera iz cijele Europe okupljenih oko platforme together.eu. Riječ je o neovisnom dobrovoljnom projektu koji ne financira nijedna politička stranka, poslovna organizacija ni tijelo EU-a.
Your Pan-European
Discussion Community
Kakva je vaša vizija Europe u budućnosti? Iznesite svoje ideje na platformi Konferencije o budućnosti Europe. To je vaša prilika da kažete u kakvoj Europi želite živjeti.