Segítsen az európai diákoknak, hogy hallassák hangjukat!

Tanári segédlet

A projekt lelkes támogatója Guy Verhofstadt, a „Konferencia Európa jövőjéről” társelnöke és Belgium előző miniszterelnöke.

 

Egy egyedülálló lehetőség

Mi lenne, ha diákjainak ötletei pozitív változást eredményeznének egész Európa számára? Ez lehetséges! Minden uniós polgárt felkérünk arra, hogy 2022 tavaszáig ossza meg ötleteit, amelyek szerintük jobb hellyé tennék Európát. Ennek a nyílt konzultációnak a neve „Konferencia Európa jövőjéről”. Csatlakozzon Ön is: segítse diákjait, hogy hallassák hangjukat!

A konferencia három pillérre épül

Az EU összes nyelvén rendelkezésre álló digitális platform
Itt feltöltheti ötleteit, valamint támogathatja mások ötleteit, és megjegyzéseket is fűzhet hozzájuk.
Események
Próbálja ki a részvételi demokráciát az osztályteremben, és szervezzen saját rendezvényt, amelyen a diákok tanácskozhatnak, tisztelettel meghallgathatják egymás ötleteit, és megállapodhatnak a benyújtandó ötletekben! Ne felejtse el regisztrálni az eseményt a platformon, így online jelentheti az eredményeket. Részt vehet mások rendezvényein is.
Európai polgárok vitacsoportjai
A vitacsoportokban 800 véletlenszerűen kiválasztott európai polgár tárgyalja meg a legnépszerűbb ötleteket. A legjobb javaslatokat bemutatják az Európai Bizottság, az Európai Parlament és az Európai Tanács döntéshozóinak. Ők közösen döntik el, hogy mely ötleteket fogják megvalósítani. További részletekért látogasson el a következő oldalra.

Miért fontos, hogy diákjai részt vegyenek?

A 2021 májusában elindított „Konferencia Európa jövőjéről” nem pusztán egy konferencia, hanem egy nyílt konzultáció, amelyben felkérjük az összes európai polgárt, hogy osszák meg gondolataikat arról, hogy milyen Európában szeretnének élni. A fiatalok számára ez egyedülálló lehetőség Európa, azaz saját jövőjük formálására. Ezért kérjük meg a tanárokat Európa-szerte arra, hogy segítsenek diákjaiknak részt venni ebben a folyamatban.

Moritz, középiskolás diák

Sziasztok, most érettségizem Jénában, egy kelet-németországi városban. A demokráciát és a részvételt az oktatás minden szintjén támogatni kell. A konferencia remek alapot biztosít ehhez!

Moritz, 19 éves, Németország

Emma, egyetemi hallgató

Sziasztok, most fejezem be alapképzésemet Hágában. Tanulmányaim keretében naponta dolgozok különféle ötleteken diáktársaimmal. Nagyon örülnék, ha a professzorom arra ösztönözne minket, hogy az Európa jövőjéről szóló konferencia digitális platformján megosszuk ötleteinket más európaiakkal.

Emma, 22 éves, Hollandia

Könnyen beépíthető a tanórákba

9 fő téma

A „Konferencia Európa jövőjéről” 9 fő kérdéssel foglalkozik, amelyek különféle témákat fednek le, az éghajlatváltozástól kezdve a migráción keresztül az oktatásig. Éppen ezért szinte bármilyen tanórába beépíthető.

Íme egy példa: Ha biológiatanárként a biológiai sokféleségről beszél, kérje meg a diákjait, hogy dolgozzanak ki egy javaslatot annak javítására. Ha elkészült, töltsék fel a digitális platformra.

Mintaóra: Biodiverzitás

Az első negyvenöt percben a lecketerv részeként elvégezheti/felfrissítheti az elméleti bevezetést. A tanulóknak meg kell ismerniük, hogy milyen hatással van az ember a biológiai sokféleségre, és meg kell ismerkedniük a meglévő környezetvédelmi szabályozásokkal (például azokkal, amelyek alapján létrejött a Natura2000 hálózat), valamint a környezetgazdálkodással.

Most a diákok aktivizálhatják magukat. A modul célja, hogy a diákok önállóan dolgozzanak. Ennek során:

  • megtapasztalhatják a vélemények sokszínűségét;
  • gyakorolhatják a kritikus gondolkodást;
  • saját megközelítéseket dolgozhatnak ki.

A feladatot egyértelműen kell megfogalmazni, például: „Alkossatok háromfős csoportokat, dolgozzatok ki egy saját ötletet, és töltsétek fel az Európa jövőjéről szóló konferencia honlapjára.”

Másik lehetőség: A munkacsoportok válasszanak ki egy nekik tetsző ötletet az Európa jövőjéről szóló konferencia platformjáról, és védjék meg az osztály előtt.

A téma bemutatásához használhatja az egyik magyarázó videót.

A kidolgozás szakaszában rövid tanácsokat adhat. Optimális esetben a diákok az iskolai eszközökön dolgoznak.

Ezt követően, ha a diákok nem maguk töltik fel az ötleteiket, akkor Ön átvállalhatja tőlük a feladatot.

Ossza meg tapasztalatait munkatársaival. Segítsen az európai diákoknak, hogy hallassák hangjukat!

Magyarázó videók diákoknak

Az Európai Bizottság hivatalos videója a webhely használatáról, amelyet a MeetEU.eu állított össze.

Az Európai Bizottság hivatalos videója a webhely használatáról.

További tippek tanároknak

A kifejezetten a tanárok számára kifejlesztett Tanulósarok az Ön kalauza az Európa jövőjéről szóló konferencián való részvételhez. Példákat, videókat és hasznos hivatkozásokat is tartalmaz. Webhely megnyitása

További információkért tekintse meg a gyakran ismételt kérdéseket, vagy forduljon hozzánk.

EU flag
A MeetEU kezdeményezése, amelyet az Európai Parlament, az Európai Bizottság és a Régiók Európai Bizottsága támogat.
A MeetEU a together.eu európai önkénteseinek kezdeményezése, egy független projekt, amelyet nem finanszíroz semmilyen politikai párt, üzleti szervezet vagy uniós hatóság.
Your Pan-European
Discussion Community
Milyen legyen a jövő Európája? Ossza meg ötleteit az Európa jövőjéről szóló konferencia platformján! Itt a lehetőség, hogy elmondja, milyen Európában szeretne élni.